Ter Laak Orchids wint EZK Energy Award 2018

31/01/2019   Wat een eer! Dankzij onze DaglichtKas zijn wij op donderdag 31 januari verkozen tot winnaar van de EZK Energy Award 2018! Tijdens het evenement ‘Partners in Energie-uitdagingen’ werd deze duurzaamheidsprijs uitgereikt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Richard ter Laak: “Duurzaamheid zit verweven in ons DNA. Wij willen een positieve bijdrage leveren aan een duurzame wereld en onze milieu-impact minimaliseren. Daarom investeren wij voortdurend in duurzame oplossingen die helpen om ons energieverbruik te verlagen, CO2-uitstoot te verminderen en waterverspilling tegen te gaan. Dit heeft geresulteerd in een zeer duurzame DaglichtKas van 5 hectare, waarmee we 40-50% energie kunnen besparen. Dat dit nu wordt beloond met deze award is een prachtige waardering en een pluim voor iedereen die hierbij betrokken is geweest!”

De DaglichtKas is ontwikkeld in samenwerking met Technokas. Hoewel de officiële opening nog moet plaatsvinden, staan de eerste planten inmiddels onder het glas. Richard: “Door speciale lenzen in het dek worden zonnestralen gefocust op een buis met daarin stromend water. Door de brandlijn die ontstaat, wordt het water in deze buizen opgewarmd en opgeslagen. Deze warmte kunnen we direct óf op een later moment gebruiken bij het verwarmen van de kas, bijvoorbeeld in de nachten of winter. Hiermee besparen we energie, zonder dat dit ten koste gaat van onze plantkwaliteit. Sterker nog; dankzij diffuus licht en een constant klimaat wordt de plantkwaliteit zelfs beter.”

De EZK Energy Award is een onderscheiding voor ondernemers die excelleren op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking. De prijs bevat o.a. een geldbedrag van €25.000 om te investeren in duurzame energiemaatregelen. Richard: “In de DaglichtKas oogsten we vaak meer warmte dan wij nodig hebben. Om dit warmteoverschot toch te benutten, willen we het geldbedrag investeren in een netwerk naar onze buren. Op die manier kunnen zij onze duurzaam geoogste warmte ook in hun kas gebruiken.”

De andere genomineerden waren Orange Climate Autarkis met een innovatief klimaatplafond en Sibelco vanwege hun hergebruik van warme lucht en afval uit glasvezelproductie.