Nieuws

Ter Laak Collections

31/01/2018   Ter Laak Orchids heeft haar assortiment op natuurlijke wijze nieuw leven ingeblazen. Vanaf heden worden al onze producten herkenbaar in de markt gezet onder twaalf verschillende productlijnen, de zogenoemde Ter Laak Collections. Deze collecties worden gekenmerkt door hun unieke eigenschappen en natuurlijke benaming. Respect voor de mens en zijn omgeving zit immers in ons karakter!

Elke maand introduceren we i.s.m. Decorum een collectie. Deze maand trappen we af met Forest Orchids, oftewel de standaard collectie Multi-flora met potmaat 12. Met een lengte van 45-55 cm en 22+ knoppen zijn deze typen niet nieuw, maar hebben zij een herkenbare plek gekregen in het assortiment. De Forest Orchids kunnen zowel op soort als gemixt besteld worden. Waan jezelf in een bosrijke omgeving!

Heeft u vragen over Forest Orchids of wilt u bestellen? Neem dan contact op met ons verkoopteam via 0174 220 003 of multisales@orchidee.nl

Ter Laak verkozen tot International Grower of the Year 2018

23/01/2018   Wauw! Wat een enorme eer en wat zijn we trots!! Tijdens de gala-avond van IPM Essen zijn wij verkozen tot International Grower of the Year 2018 én mochten wij de duurzaamheidsprijs in ontvangst nemen! De awards werden deze avond uitgereikt door de International Association of Horticultural Producers (AIPH). Eduard ter Laak: “Elke dag streven wij naar topkwaliteit. Daarom investeren wij voortdurend in technische innovaties en ontwikkeling van ons product. Altijd op duurzame wijze, want respect voor de mens en zijn omgeving zit in ons karakter. Samen met onze klanten, leveranciers én onze medewerkers leggen we de lat steeds een beetje hoger. Daarom investeren we niet alleen in ons product, maar ook in duurzame relaties. Dat dit nu wordt beloond met deze onderscheiding is fantastisch!”

Afgelopen jaar werd onze nieuwe kwekerij in Guatemala officieel geopend en momenteel wordt er in Wateringen een energiezuinige DaglichtKas van 5 hectare gebouwd. Een unieke verschijning. Eduard: "Door samenwerking met de juiste partners zijn we hiertoe in staat. Dit heeft ons naar dit internationale podium gebracht en daar zijn we heel trots op. Daarom grote dank naar ons gedreven team, onze trouwe relaties en natuurlijk de organisatie van de Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs en Royal FloraHolland voor de voordracht. Dank!!"

De International Grower of the Year Award is een wereldwijde onderscheiding voor sierteeltkwekers die uitblinken op het gebied van marktontwikkeling, duurzaamheid, economie, human resource en/of innovatie.

Westland on Stage

16/01/2018   Dit jaar vindt de 9e editie van Westland On Stage plaats: het beroepsoriëntatie project voor VMBO-leerlingen van ISW en Lentiz. Deze vakkanjers van de toekomst maken bij Westland On Stage kennis met diverse beroepen. Ook Ter Laak Orchids is dit jaar weer van de partij!

Bij het beroepenfeest op dinsdagmiddag 6 februari ontmoeten wij 1.000 jongeren en vertellen wij hen over ons bedrijf en de diverse werkzaamheden. Bij Ter Laak hebben we namelijk heel veel verschillende functies, bijvoorbeeld op het gebied van teelt, sales, financiën, ICT, HR en marketing. Op de Doe Dag (donderdag 15 februari) kunnen de enthousiastelingen een kijkje nemen op ons bedrijf. De beleving van de praktijk en het verhaal van onze eigen medewerkers zegt immers meer dan flyers en internet. De reële beroepsbeelden helpen de VMBO-leerlingen bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding. Zien we je dan?

Genomineerd voor International Grower of the Year Award 2018

21/11/2017   Ter Laak Orchids is genomineerd voor de International Grower of the Year Award 2018! Deze award wordt jaarlijks uitgereikt door de International Association of Horticultural Producers (AIPH). Het is een onderscheiding voor wereldwijde sierteeltkwekers die uitblinken op het gebied van marktontwikkeling, duurzaamheid, human resource en/of innovatie.

Onze nominatie valt in de categorie ‘finished plants and trees’. Een enorme eer, waar we heel trots op zijn. Op 23 januari 2018 tijdens de IPM Essen worden de winnaars bekend gemaakt.

Wij willen de organisatie van de Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs en Royal FloraHolland bedanken voor de voordacht!

Laatste ruit gelegd

Maandag 13 november hebben we de symbolische laatste ruit op het dek van onze DaglichtKas gelegd! Een mooie mijlpaal die we met alle betrokkenen gevierd hebben. Iedereen bedankt voor de inzet tot dusver!

Ter Laak Orchids wint Duurzaamheidsprijs van de Hillenraad100

Vrijdag 3 november was de bekendmaking van de nieuwe Hillenraad100. Een feestelijke gelegenheid die werd bekroond met het winnen van de Duurzaamheidsprijs 2017! Duurzaamheid is voor veel ondernemingen in de Hillenraad100 een vast onderdeel van de bedrijfsvoering, maar volgens de jury was Ter Laak Orchids het meest vooruitstrevend hierin. Met de bouw van de nieuwe daglichtkas wordt duurzaamheid op grote schaal gecombineerd met innovatie en wordt er verantwoord geproduceerd met slim gebruik van natuurlijke energie. De andere genomineerden voor de duurzaamheidsprijs waren 4Evergreen en Priva.

De Hillenraad100 omvat de jaarlijkse ranking van de honderd meest toonaangevende ondernemingen in de (glas)tuinbouwsector. Ter Laak Orchids bekleedt hierin dit jaar de 17e plaats. Een teamprestatie waar we heel trots op zijn!

Ter Laak Orchids start afdeling R&D en Assortiment

Momenteel wordt er naast onze huidige kwekerij een nieuwe duurzame daglichtkas gebouwd; een unieke verschijning in de Nederlandse sierteeltsector. Innovatie, ontwikkeling en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers om een vooraanstaande rol te spelen in de markt. Mede hierom starten wij per 1 november met de afdeling R&D en Assortiment.

De nieuwe afdeling wordt geleid door Martin van Dijk. Met de komst van de nieuwe afdeling kunnen wij ons nu nog beter focussen op teeltonderzoek, innovatie en assortiment. Hierdoor kunnen we ons blijven ontwikkelen op het gebied van teelt, productie, duurzaamheid en product. Zijn werkzaamheden als teeltmanager heeft Van Dijk inmiddels grotendeels overgedragen aan André van ’t Hoog. De teeltafdeling behoudt zo volledige focus op de teelt van Phalaenopsis.

Officiële opening Ter Laak AmericaS

Woensdag 13 september was het zover: de officiële opening van onze kwekerij Ter Laak AmericaS in Guatemala! Wat was het een fantastische dag. Naast kwekers en producenten uit diverse landen, waren ook de burgemeester van Jalapa en de vertegenwoordiger van het ministerie van Landbouw (Guatemala) aanwezig.

Twee jaar geleden zijn wij in Guatemala gestart met de bouw van een nieuwe kwekerij in het plaatsje Portrero Carillo. Hierbij hebben wij de handen ineengeslagen met de lokale producent van hybride groentezaad HFT Seedservices en de Costa Ricaanse Phalaenopsis producent Agro Orchids. In het najaar van 2016 konden de eerste planten de kas in en ging het nieuwe bedrijf daadwerkelijk in productie. Er wordt zowel eindproduct gekweekt voor de lokale markt, als halfwasmateriaal voor export.

Brand

Vrijdagavond 21 juli zijn wij getroffen door een brand aan ons pand aan de Middenzwet 23 in Wateringen. Het betrof een brand aan ons buitenscherm. Vanwege de complexiteit van blussen en doordat er brandhaarden binnen ontstonden werd de brand opgeschaald tot middelbrand. Door adequaat handelen van de brandweer en betrokkenen is de schade beperkt gebleven tot een klein gedeelte van de opstanden en een klein aantal planten. Wij zijn hen dan ook zeer dankbaar voor hun inzet, waardoor we het operationele proces nu weer snel normaal kunnen hervatten. De kwaliteit van onze producten en de aantallen blijven we uitleveren zoals onze klanten van ons gewend zijn. De leveringen blijven dus gewaarborgd.

Bij vragen kunt u ons bereiken via info@orchidee.nl.

Nieuwe productlijn: Authentic Orchids

Kwaliteit, transparantie en respect voor de natuur zijn belangrijke waarden voor Ter Laak Orchids. Vanuit deze gedachte verwelkomen wij vanaf week 16 een nieuwe lijn in ons assortiment: Authentic Orchids.

Perfect Imperfection
De orchideeën van Ter Laak Orchids worden met passie en ambacht gekweekt. Waar wij streven naar de hoogste kwaliteit, blijven orchideeën bloeiende producten die gevormd worden door de natuur. In de natuur is niet alles even perfect, dus ook onze duurzaam gekweekte orchideeën hebben soms een klein schoonheidsfoutje hier of daar. Een uniek gevormd blad, een twist in de tak of variatie in takhoogte. Het zijn de perfecte imperfecties van de natuur die deze planten juist bijzonder en uniek maken. Daarom verdienen deze planten volgens ons een leven als ‘Authentic Orchids’, onder het motto ‘perfect imperfection’.

Kwalitatief sterk
De Authentic Orchids hebben elk een perfecte imperfectie, maar zijn stuk voor stuk van goede kwaliteit en goede houdbaarheid. Consumenten kunnen namelijk net zo lang genieten van de bloemenpracht. Wij streven naar de beste kwaliteit, maar vinden respect voor de natuur minstens zo belangrijk. Dat valt in deze nieuwe lijn heel mooi samen.

Waar deze lijn voorheen naamloos de keten in ging, gaat hij nu als een herkenbare lijn verder. De Authentic Orchid Collection is vanaf week 16 leverbaar in een sprekende verpakking met het verhaal van perfect imperfection.

Eerste paal nieuwbouw

Een officieel moment voor de 5 hectare nieuwbouw van de DaglichtKas naast onze huidige kwekerij: de eerste paal! Door Eduard ter Laak Sr. is het startsein gegeven en hebben we met alle medewerkers erop getoost.
Op deze website en Social Media-kanalen houden we u op de hoogte van de vorderingen

Ter Laak gaat 50.000m2 nieuwbouwen

Wij gaan onze phalaenopsiskwekerij op Middenzwet 23 met 50.000m2 uitbreiden! In februari 2017 wordt gestart met de bouw en de oplevering vind plaats in 2018.

Als speler in het hoge marktsegment kan Ter Laak met de nieuwbouw en de vooruitstrevende automatisering, beter inspelen op de sneller veranderende marktvraag met kleiner wordende ordergrootte en meer service. Richard ter Laak: “Groei is geen doel op zich voor ons, maar deze stap past goed in onze ambitie en strategie op weg naar een duurzame glastuinbouw en een optimale klantbediening. We willen klanten blijven verrassen. De DaglichtKas maakt het mogelijk om verdere energiebesparing te realiseren en de investering in de vernieuwende vooruitstrevende automatisering geeft ons mogelijkheden om klanten meer dan tevreden te stellen."

Sinds 2014 heeft Ter Laak Orchids 4.000m2 DaglichtKas in gebruik. Deze duurzame kas, waarbij maximaal energie wordt bespaard en de plantkwaliteit sterk omhoog is gegaan, is zó goed bevallen dat het bedrijf heeft besloten de volledige bouw van dit type kas te voorzien. Hier vind je meer informatie over de DaglichtKas.

Het nieuwbouwproject is te volgen op deze website www.orchidee.nl

3e Prijs - Stigas Gezond & Vitaal Werken Prijs

Op donderdag 1 december werd de Stigas Gezond & Vitaal Werken Prijs uitgereikt in de Brabanthallen in Den Bosch. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan drie bedrijven die bewust werken aan de vitaliteit en inzetbaarheid van hun medewerkers. Dit jaar waren wij één van de genomineerden. Mede dankzij taakroulatie zijn wij uiteindelijk op een mooie 3e plek geëindigd, een mooie prestatie. Wij feliciteren AH Vrij - Groen, Grond & Infra met de hoofdprijs.

Lees hier meer over de genomineerden en het juryrapport.

Ter Laak AmericaS

Nieuwsgierig naar ons avontuur in Guatamala? Wij geven je een kijkje achter de schermen bij Ter Laak Americas:

Eerste plek in kwekerij top-10

Ter Laak Orchids staat op de eerste plek in de 'kwekerij top-10' van het Vakblad voor de Bloemisterij. Een plek waar we erg trots op zijn. Lees hier het volledige artikel.

Geboortenieuws

We moesten geduld hebben, maar nu is het eindelijk zover: we hebben een kleintje!

Project Guatemala in de startblokken

"Er wordt nu nog volop gebouwd, maar vanaf de tweede week van augustus kunnen de eerste planten erin." De kas in Guatemala, ongeveer 1 ha groot, moet retailers in het land en omgeving van premium quality orchideeën gaan voorzien en bovendien kwekers 'all over the Americas' van halfwas planten. Lees meer...

Home of Orchids, de nieuwe webshop van Ter Laak Orchids

Ben je op zoek naar een bijzondere orchidee om je huis mee op te fleuren? Of wil je een vriendin aan de andere kant van het land verrassen? Dan ben je bij Home of Orchids aan het juiste adres! 

Op onze webshop vind je een ruim assortiment aan orchideeën en sierpotten. Leuk voor jezelf, maar zeker ook als verrassing voor familie, vrienden en/of zakenrelaties! Onze cadeauverpakkingen en de mogelijkheid om een persoonlijk boodschap toe te voegen, maken de orchidee een uniek geschenk voor elke gelegenheid.

Wij zijn zelf de bron, waardoor onze orchideeën altijd gegarandeerd supervers zijn. Planten die vandaag nog in de kas staan, staan de volgende dag al bij jou in huis te pronken.

Home of Orchids | Specially made for you
www.homeoforchids.nl

Besparen en verduurzamen

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsfilosofie van Ter Laak Orchids. De Daglichtkas is daar een goed voorbeeld van. Kas als Energiebron heeft hier een mooi artikel over geschreven, lees hier het volledige artikel.

Beste kweker van 2015!

Wij zijn door klanten uitgeroepen tot de beste kweker van Decorum in de categorie planten! Dit werd bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Decorum begin januari.

Klanten hebben ons als beste beoordeeld met onder andere deze stemmotivaties: 'Ter Laak streeft altijd naar een nóg betere kwaliteit. De service is super!', 'Ter Laak levert alleen het beste uit de kas, anders niet' en 'kwaliteit is enorm goed en constant. Flexibel en servicegericht verkoopteam'. Een betere waardering van onze klanten kunnen we niet krijgen!

Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2016

6 januari was de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2016. Ter Laak Orchids was één van de genomineerden. Tijdens het evenement vertelden alle genomineerden over hun passie en strategie. De uitreiking in de Keukenhof werd bijgewoond door Hare Majesteit Koningin Maximá. 

De 30e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs is gewonnen door Boomkwekerij Ebben uit Cuijk. Deze ondernemer mag zich een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. Bij deze willen wij Boomkwekerij Ebben van harte feliciteren met deze mooie prijs!
Lees hier een artikel over onze nominatie in het TOP Magazine

Wij breiden productie uit naar Guatemala

Wij gaan onze productie uitbreiden naar het Zuid-Amerikaanse Guatemala. Op dit moment wordt een kas verscheept en begin 2016 worden de eerste orchideeënplanten gepoot. De productie is puur voor de lokale markt, want daar zien we nog veel kansen liggen. Lees hier het volledige artikel van FloraHolland

Koningin Máxima bij uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2016

6 januari wordt in Keukenhof voor de 30e keer de Tuinbouw Ondernemersprijs uitgereikt. Ter gelegenheid van dit jubileum zal Hare Majesteit Koningin Máxima de feestelijke bijeenkomst bijwonen. De bijeenkomst staat in het teken van ‘Future proof Ondernemen’.

De genomineerde bedrijven Boomkwekerij Ebben, Eosta, Royal Brinkman en Ter Laak Orchids, kenmerken zich volgens de jury door durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid en innovatie. Tijdens de bijeenkomst vertellen zij over de manier waarop zij future proof ondernemen. Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener Bierbrouwerij, vertelt over zijn familiebedrijf en de filosofie over duurzaam ondernemen.

Genomineerd voor Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs

Ter Laak Orchids is genomineerd voor Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs 2016!
Dit jaar werden de vier genomineerde bedrijven geselecteerd op de kernwaarden durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid en innovatie. De finalisten hebben met elkaar gemeen dat ze met een sterke en vernieuwde strategie inspelen op de snel veranderende maatschappij waarbij duurzaamheid en economie goed samengaan. 6 januari wordt de winnaar van deze indrukwekkende prijs bekend gemaakt!

Medewerker met autisme aan het werk

Sinds 2013 werkt Glenn Wijnmalen (23) bij Ter Laak Orchids. Glenn heeft vanwege zijn autisme een Wajong- en SWindicatie en Ter Laak heeft voor hem een functie samengesteld met ondersteunende taken zoals inpakken, insealen en het klaarzetten van karren.

Glenn heeft het naar zijn zin en is blij met zijn werk: “Ik weet precies wat ik elke dag ga doen en ik kan rustig in mijn eigen tempo werken. Deze baan betekent veel voor me. Het is mijn vak en ik verdien er geld mee. Ik ben er trots op want ik weet dat er iets mee gebeurt, dat het meehelpt dat een plantje bij de klant komt.” Lees hier het online artikel op www.100000.nl

Werkbezoek D66

De fractie van D66 bracht een bezoek aan Ter Laak Orchids. De interesse ging, naast de teelt en automatisering, uit naar duurzaamheid en innovatief ondernemerschap. 
Bekijk het online artikel van D66

660 extra zonnepanelen

Sinds augustus zijn wij 660 zonnepanelen rijker. Op het dak van de technische ruimte heeft Royal Brinkman de installatie, die ruim 160.000 kWh gaat opleveren, geplaatst. 
Lees het volledige artikel van Vakblad voor de Bloemisterij

DaglichtKas overtreft verwachtingen

1,5 jaar na de bouw van de DaglichtKas zijn de resultaten al boven verwachting. Door deze nieuwe kas realiseren we betere plantkwaliteit én is de energiehuishoudig verbeterd. Lees het volledige artikel van Onder Glas.

Energiebesparing pakt erg goed uit

Zes jaar geleden waren energiebesparing, risicomanagement en duurzaamheid de belangrijkste argumenten om een nieuwe kwekerij te bouwen. 5 jaar geleden is het kascomplex gerealiseerd en nog iedere dag staan de eigenaren volledig achter de destijds gemaakte keuzes: "ze pakken allemaal zeer goed uit, soms zelfs beter dan verwacht". Lees het volledige artikel van Het Hele Westland

Fabels & Feiten SBS6

Voorjaar 2015 heeft SBS6 Feiten&Fabels tv-opnames gemaakt in onze kwekerij. Mariëlle ter Laak vertelde Aukje van Ginneken alles wat ze maar over orchideeën wilde weten. De verzorging, de herkomst, de exclusiefste soorten en de beste tips om zo lang mogelijk van de orchidee te genieten.

Het item is mogelijk gemaakt door Orchidee Nederland, een collectief van alle orchideeënkwekers uit Nederland.

Nu al 25% energie bespaard met DaglichtKas

Na een half jaar kweken in de DaglichtKas zijn de ervaringen positief. "De kas heeft nu al 25% energie bepaard. Als we er beter mee leren werken, kan dat oplopen naar wel 50%". Lees het volledige artikel van Vakblad voor de Bloemisterij

Nederlands eerste DaglichtKas bij Ter Laak

De DaglichtKas is enkele jaren onderzocht door WUR Glastuinbouw en boekt inmiddels positieve resultaten. Wij hebben de eer om als eerste deze kas van 4.000 m2 te bouwen en in gebruik te nemen voor stekproductie. Lees hier het volledige artikel van Vakblad voor de Bloemisterij.

Resultaten en bevindingen zonnepanelen

Tijdens de nieuwbouw is maximaal geinvesteerd in duurzaamheid. Daarom hebben wij 4.800 zonnepanelen op het buitenscherm geïntegreerd. De resultaten en onze bevindingen leest u in dit artikel van Vakblad voor de Bloemisterij

Onze duurzaamheidsmissie

Wij zijn waarschijnlijk de meest duurzame kwekerij ter wereld. We beschikken dan ook over WKK’s, warmtepompen, gevelisolatie, binnen- en buitenschermen, zonnepanelen, luchtbevochtiging, een dubbele teeltlaag en nog veel meer state-of-the-art techniek. “Je moet er uit halen wat er in zit.” Bekijk het online artikel van Greenhouse Technology & Know How