Verzorging orchidee

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van jouw Phalaenopsis. Wanneer je de Phalaenopsis goed verzorgt, kan deze zo’n drie tot zes maanden bloeien. Onderstaande tips helpen je voor optimaal bloeiplezier.

Temperatuur
De orchidee doet het goed bij normale kamertemperaturen. De ideale temperatuur is 20-22°C. Zorg ervoor dat de plant niet op de tocht staat; daar krijgt hij het koud van.

Licht
Zorg dat de orchidee voldoende licht krijgt. Plaats de orchidee bijvoorbeeld in de vensterbank of in de serre. Voorkom echter dat hij in de zomermaanden (april t/m augustus) teveel direct zonlicht ontvangt; hierdoor kunnen de bladeren geel kleuren. Het uitvallen van bloemknoppen of bladeren kan daarentegen juist wijzen op een gebrek aan licht.

Water
Geef de orchidee één keer per week liefst vroeg op de dag water. Dompel de pot gedurende 10 minuten onder in een emmer lauw water. Vervolgens kan de orchidee gerust zeven dagen zonder. Indien de wortels in de pot grijs zijn, dan heeft de plant water nodig. Zijn de wortels groen, dan heeft hij voldoende. Zorg ervoor dat er geen water in de sierpot blijft staan. De orchidee houdt niet van natte voeten! 

Staan jouw orchideeën in een arrangement en is onderdompelen dus geen optie? Dan zijn ijsklonten de oplossing! Voeg 3 á 4 ijsklonten per plant per week toe. Leg deze naast het blad van de plant. De ijsklonten smelten zachtjes, waardoor de wortels de kans krijgen om het water rustig op te nemen. Heb je geen ijsklonten? Geef dan elke plant per week een kopje water van 50 cc.

Mesten
Geef de orchidee één keer per maand voeding van Pokon of Culvita voor nóg langer bloeiplezier. Dit is te verkrijgen in de meeste tuincentra.

Ná de bloei
Als de orchidee is uitgebloeid, kun je deze opnieuw in bloei laten komen. Knip de tak boven het tweede oog (verdikking van de tak) af en zet de plant vervolgens op een koele en lichte plek. Geef hem één keer per twee weken water. Voor een optimaal resultaat kun je één keer per maand een dopje Pokon of Culvita toevoegen. Na 3 á 4 maanden kun je weer volop genieten van een bloeiende orchidee!

Luchtvochtigheid
In zijn natuurlijke omgeving kent de Phalaenopsis een hoge luchtvochtigheid. Wil je de plant opkweken of vermeerderen, dan lukt dat het beste op vochtige plaatsen zoals een keuken, badkamer of serre. Let op dat de plant bij de standplaats voldoende licht krijgt, niet naast een fruitschaal staat en niet op de tocht staat.

Speciale orchideeëngrond
Een orchidee is van nature een epifyt en heeft daardoor veel lucht bij de wortels nodig. Bij orchideeën wordt daarom speciaal orchideeëngrond gebruikt: bark. Bark is te koop bij de meeste tuincentra en in onze orchideeënwinkel. Gebruik geen gewone potgrond, daar kan de Phalaenopsis orchidee niet tegen.

Wist je dat je de luchtwortels die boven de pot uitsteken kunt afknippen? Via deze wortels neemt de orchidee geen water op.


Meer informatie over de Phalaenopsis en de verzorging van orchideeën is te vinden op de website van Orchidee Nederland.